CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, June 25, 2010

PUDING JAGUNG

Petang semalam on the way nak amik si kenit dkt rumah my sis tetiba terasa nak makan puding jagung...hahahaha...mcm mengidam plak kan..takde makna mengidam pun...tp bila fkr dkt mana la nak cari puding jagung yang sedap petang-petang nih kan...selalu kalu beli puding jagung nih mmg tak menepati piawaian tekak langsung...banyak songeh kan...hehe...but customer is always right...so kita berhak untuk menyatakan hasrat itu...so dalam berfkr-fikir nak cari tuh tetiba dalam kepala otak terfikir ishhh...dkt rumah ada tepung kastad + susu cair...so mmg kena bt sendiri la kan kalu dah mcm tuh...

So, bila dah sampai rumah kakak apalagi minta resipi la dkt dia...hehehe...bkn tak reti tp ari tuh pnh makan yang dia bt mmg sedap...lembut, lemak but too sweet...:D...so dia pun explain la nak bt mcmana...bila dgr dia explain...erm...senang je sbnrnya nak buat puding tuh...then, before sampai rumah singgah la kejap dkt freshmarket dkt area rumah tuh untuk beli santan + creamy corn sbb takde stok dkt rumah...

Bila dah sampai rumah tak sempat rehat dah masuk dapur nak prepare buat puding jagung...erm..dah terliur dah...set bahan apa semua tup tup tergerak hati nak tgk expired date susu cair tuh sbb rasa mcm dah lama je susu nih....yeahhhhhh....sangkaan ku benar belaka...susu tuh best before 29hb Mei 2010.....uwaaaaaaaaaaaaaaaa....punah harapan nak makan puding jagung....but otak blink..blink sekejap....yesssss....Mr Hubby tak balik lg....terus call Mr Hubby suruh belikan susu cair...then dia pun tanya nak bt apa...dengan jujur dan tulus ikhlas btau la kan nak buat puding jagung pastu susu cair dkt rumah dah expired...terus dia sambung ayat tuh...tu la implikasi kepada orang yang 'RAJIN SANGAT' masak...hbs je ayat tuh trs dia bye...sbb takmo dgr saya membebel...sakit je telinga tapi takpe la kan....dah minta tlg dia belikan susu kira redha je la ngan apa yang dia kata kan...hehe.....

And, finally dapat jugak saya buat puding jagung ini dan rasanya sunggguhhhhh walllaaaaaaa....tadaaaa....kasi tunjuk gambar saja la ek...nih gbr lepas dimasak & before kena potong....


Bahan-bahan:

1 tin jagung berkrim
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula
6 cawan santan
secubit garam *untuk melemakkan

Cara membuatnya:

* Susu cair dan gula disatukan. Kemudian dipanaskan di atas api yang perlahan.
Tutupkan api setelah gula larut.
* Setelah itu, santan dan tepung kastad disatukan dan kacau sehingga tepung kastad tadi sebati di dalam santan. Kemudian masukkan larutan susu dan gula tersebut. Masukkan juga jagung berkrim tadi dan letakkan secubit garam.
* Masakkan bancuhan tadi di atas api yang perlahan. Bancuhan perlu sentiasa di kacau untuk mengelakkan hangit dibahagian bawah dan bancuhan masak dengan tidak sempurna
* Tutupkan api setelah bancuhan tadi pekat dan likat. Tuangkan di atas loyang dan biarkan sejuk. Setelah sejuk boleh la disajikan untuk dimakan bersama keluarga.

p/s: Erm....sedap puding jagung nih..lemak berkrim disukai ramai...mak mentua lalu pun tak perasan la...hehehehe







No comments:

Post a Comment