CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, September 30, 2010

Mee Hailam Ala Cik Tijah

Saya buat menu mee hailam nih utk berbuka pose semalam. Actually dapat resipi nih dalam blog Che Mat Gebu. Before nih pun ada try a few resipi dr CMG dan memang terbukti kesedapannya. Memula tgk dkt blog dia mmg terliur habis. So smlm decide utk try resipi mee hailam nih. So dkt bwh nih adalah resipi dia tp saya dah alter skit mengikut tekak dan kelengkapan di dapur..hehehe..(ampun ek CMG kalu suka suki tukar resipi nih..walaupun alter skit tp maintain sedap..hehehe)..tp pada pembaca semua kalu nak full resipi CMG blh la try skodeng blog CMG kita..

Mee Hailam Ala Cik Tijah

Bahan-bahan
  • 1 paket mee kuning
  • 10 ekor udang sederhana besar
  • 1 keping dada ayam
  • 2 keping fishcake
  • 1 biji lada Benggala hijau dan merah (dipotong kiub)
  • 6 keping cendawan tiram, dihiris
  • 10 batang sawi
  • 1 biji tomato (potong 4)
  • Hirisan daun sup
  • Bawang goreng utk hiasan
  • 3 ulas bawang putih (ditumbuk lumat)
  • 10 biji cili padi (ditumbuk) - kalu nak pedas blh letak extra hokey kengkwn
  • 3 camca besar sos tiram*
  • 2 camca besar sos lada hitam*
  • 1/2 camca teh minyak bijan*
  • bahan* digaul semua sos dalam satu bekas
  • 1 camca teh kicap pekat
  • 1 camca besar tepung jagung, bancuh dgn sedikit air
  • Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara

  1. Bersihkan udang dan asingkan kepala dan ekornya. Perap udang yg telah dibersihkan dgn 1 camca teh garam, biar 5 minit, cuci kembali dan toskan. Potong ayam dan fishcake ikut tekak masing-masing.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, gorengkan kepala dan ekor udang tadi hingga kekuningan. Angkat dan tumbuk hingga lumat. Masukkan dalam periuk, tuang 1 liter air dan renihkan 20 minit. Tapis dan asingkan stok udang.
  3. Dalam periuk/kuali, tuangkan sedikit minyak, tumis bawang putih+cili yang ditumbuk td hingga wangi. Masukkan udang, ayam dan kepingan fishcake. Kacau goreng 2 minit. Masukkan bancuhan sos tadi dan juga stok udang. Biar hingga mendidih.
  4. Masukkan sawi, cendawan dan lada benggala. Masak 5 minit. Tambah sedikit lagi air (mengikut keperluan masing2).
  5. Agak-agak sayuran td dah masak masukkan garam dan gula. Seterusnya masukkan bancuhan tepung jagung, dan kicap pekat. Akhir sekali masukkan tomato (tak suka masukkan tomato awal2 sbb tkt dia lembik.) Gaul rata. Bolehlah diangkat dan dihidangkan dengan mee yang dicelur terlebih dahulu (saya celur mee sbb masa masak kuah lmbt lg nak berbuka so tkt mee kembang. Agak2 nak mkn baru curahkan kuah) Hidangkan panas2 dgn taburan hirisan daun sup dan bawang goreng.

Mee hailam ready utk dingap..hehehehe

p/s: b
ila makan tuh terasa mcm mkn mee hailam yang dkt kedai tuh..yummy...tq CMG

No comments:

Post a Comment