CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, February 14, 2012

Grill Chicken

Assalammualaikum...

Bersiaran lagi hari ni..mood keje tak berapa nak ada..actually ada tugasan/cabaran yang my boss bagi tp mcm malas-malas je nak bt..*tunggu bos minta baru la ko kelam kabutkan*
bos mak suh mak blaja buat design..mmg terbaek la task tuh...mak dah 10 tahun kot tutup buku design nih...skg nih nak kena korek buku balik study balik...mmg pitam senah...

so nak mengelakkan daripada my blood going upstairs mak update blog la dulu...*sigh*
resipi Grill Chicken nih buat last sunday..mak punya versi Grill Chicken bermacam jenis takde la spesifik resipi sbb main letak, gaul n bakar je..coz ikut kesedapan rasa hati *hopefully sedap ditekak juga*

Meh kita tgk apa resipi untuk buat Grill Chicken ni..

Bahan-bahan

1 ekor ayam *mak pakai setengah ekor je*
# 3 biji bawang putih - dicincang halus
# 3 sudu BBQ sos brand HEINZ *tak kisah brand apa pun*
# 2 sudu madu
# 2 sudu gula
# 1 sudu paprika *kalau takde blh pki serbuk cili*
# 1 sudu black pepper
sedikit butter
sedikit garam

Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 180 - 200 darjah celsius selama 10 minit
2. Bersihkan ayam dan lumurkan garam pada permukaan kulit luar. Gosok-gosok skit ayam tuh untuk menghasilkan kulit yang cantik dan licin.*mcm kulit org la plak* ni mak dapat petua blogger masak jgk tp tak igt.
3. Campurkan semua bahan-bahan bertanda #.
4. Setelah itu lumurkan bhn di no. 3 ke atas ayam dan perap sekurang-kurang 1 jam. Lagi sedap kalu perap semalaman.
5. Lapikkan tray pembakar dengan kertas minyak utk mengelakkan ayam melekat pada tray. Setelah itu, letak ayam di atas tray dan sapukan butter td di atas ayam tadi. *mak just potong kecik-kecik dan letak atas ayam sajork*
6. Setelah itu boleh la dibakar di dalam oven selama 60 minit atau sehingga ayam masak

Siap!!!sudah boleh dimakan...masa buat nih makan dengan nasi ayam + sup sayur + sos nasi ayam...mmg sedap!!!!!!!!

2 comments: