CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Thursday, March 15, 2012

Tomyam & Telur Bistik

Assalammualaikum...

Lama rasa tidak bersiaran..lately nih sangat sibuk ngan mcm2 hal..kena bt design la, audit nak dtg la, ngan claim consultant dr thn lps g tak proses...so mmg totally bizi..bila dkt rmh mmg takde harapan la nak bersiaran sb pnh bt ank bujang ai ddk atas lappy...konsep perasan kecik je bila ddk atas lappy tuh...plus dia igt mak dia keje cop duit bila lappy jahanam blh beli baru...ehehehe..

So arini just nak share mlm td mak terajin masak sebab ala-ala dah bosan bila asik 24-7 asik la membeli diluar utk mengenyangkan perut...memandangkan stok dlm fridge pun ckp utk anak beranak mkn so mak pun singsing lengan ke dapur utk masak...mak decide utk masak tomyam..sebab mak dapat tomyam paste dr jiran sebelah yang baru blk dr Bangkok..bila dah masak tuh mmg terasa seperti di kedai la...mmg tip top takyah mak sibuk-sibuk nak perah asam limau bebyk utk kasi masam...memadai letak skit je asam jawa kemasaman dia dah mcm dkt Thailand dah...*konsep kelentong tahap dewa* tp seyes mmg sedap..jiran mak bagi ada dlm 4 paket so blh repeat bt tomyam smpi muntah la jgk...hihihihi

And mari kita check it out resipi air tangan mak yg tak seberapa nih...


Bahan-bahan:

2 potong dada ayam (dihiris dadu)
15 ekor udang sederhana besar (dikupas kulit)
1 labu bawang besar (dipotong 6)
3 ulas bawang putih (dititik)
5 tangkai cili padi (dititik)
1 batang serai (dititik)
1 inci halia (ditumbuk kasar)
4 helai daun limau purut
1 biji limau nipis (diperah dan diambil jusnya) --> takde stok just pki air asam jawa saja
sayur-sayuran --> mak pki karot, bunga kobis, kacang peas dan putik jagung
Air secukupnya
Pes tomyam *nih kalau takde mmg tak jd la tomyam mak*
Garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:

* Renehkan air bersama ayam, serai, bawang putih, daun limau purut dan halia
* Setelah mendidih masukkan bawang merah dan udang
* Setelah itu masukkan cili padi, pes tomyam dan sayur-sayuran tadi. Kacau seketika dan biarkan sayur empuk sedikit.
* Setelah mendidih masukkan perahan limau/asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula. Kacau sedikit dan siap untuk dihidang...yummehhh!!!!!!!!!!!!!

Erm..tomyam dah siap..so takkan la nak mkn tomyam n nasi putih je..mcm tak lengkap..korek-korek frigde..ada telur+daging ayam kisar+sayur campur..so mak pun rasa nak mkn telur bistik la...mari kita layan telur bistik lak..


Bahan-bahannya:

Bahan A (untuk membuat telur bistik):

3 biji telur
Segenggam daging ayam kisar
Sedikit lada sulah
Sedikit garam
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

*Pukul telur bersama garam dan lada sulah sehingga sedikit kembang.
* Kemudian masukkan daging kisar tadi dan kacau sebati
* Panaskan minyak dan tuang bancuhan tadi. Biarkan sehingga telur masak. Siap!!!

Bahan B (untuk membuat kuah):

1 labu bawang besar (didadu)
3 ulas bawang putih (dititik)
1 inci halis (dihiris halus)
2 camca besar cili kisar
1 camca besar sos tiram
2 camca besar sos cili
5 biji cili padi (dititik)
Sedikit mix vege
Sedikit minyak utk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara-caranya:

* Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
* Masukkan cili kisar dan kacau sebati sehingga terbit bau. Kemudian masukkan sos tiram dan sos cili.
* Masukkan cili padi dan mix vege. Jika kuah terlalu pekat blh tambahkan sedikit air. Biarkan seketika dan perasakan dengan garam serta gula.
*Biarkan reneh dan sayuran tadi masak. Siap untuk dituang diatas telur tadi...yummeh!!!!!!!


Ni ler paste free dari jiran sebelah...
terima daun keladi kalu pegi bangkok lagi jgn lupa bagi lagi...:P

p/s: pic agak kelabu sebab pki kamera hp cap cokia plus mendukung budak debab...

No comments:

Post a Comment