Assalammualaikum...
Lately nih ahkak rajin sungguh hapdate blog kan...smua org berkata begitu..nampak mcm takde keje je...walhal keje bertimbun je cuma enjin ahkak nih blm panas lagi..nak-nak plak bln Januari dan Februari nih asik la cuti saja..baru nak panas enjin dah cuti...*dah time panas enjin dah ari jumaat*..hikhikhik...ok nih ahkak nak bagi resipi simple utk uols...mcm akak ckp dlm n3 before nih yang ahkak nih mmg tangan keras skit so kalu bt dessert yang berjela resipi dia mmg kompom la ke bakul sampah jadinya..so ahkak mmg prefer resipi yang simple mimple nih..takde la pening kalu tak jadi...
Blueberry muffin nih ahkak bt masa cuti hari wilayah hari tuh..buat untuk minum petang and bekal kakak g sekolah..ahkak dah pening taktau nak bawakan bekal apa dekat budak kecik sorang nih..tekak sangat besar tp makan mengalahkan semut skitnyer...byk g semut mkn ahkak rasa..bila tanya bekal hbs ke tak...always jawapan adalah tidak...tp last two days ahkak dah tazkirahkan dia pepg hari..ckp dkt dia..
'sian ibu bgn pepg bt sarapan utk rina tp rina tak mkn..nnt ibu nangis nnt...'
dia pun rasa mcm syahdu bila ibu dah kata begitu...dia jawab
'okla ibu...nnt ina hbskan...ibu jgn nangis tau...sayanggggggggg ibu'
DQ sangat ank mak kan...hehehe...but surprisingly bila blk tanya bekal hbs tak...hbs ibu...owhhh tak sesia berdrama pepg kan..hasilnya nahhhhh...and 2 ari berturut-turut bekal hbs...muffin nih pun dia bw hbs jgk...hehehehe...ssh nak bg mkn bdk mcm arina nih..byk skill..so bila dia dah mula bt skill kita as a parents kena pdi tackle..kalu tidak mmg ke laut mood budak tuh plus mood kita jgk...hehehehe...tuh saja tips utk hari ini..ok mari ahkak share resipi blueberry muffin akak yg sangat simple neyh...
Bahan-bahan:
3 biji telur
½ cawan susu segar
3/4 cawan butter yang dicairkan
500g tepung blueberry muffin a.k.a premix
(tepung ini blh dibeli di semua kedai menjual bhn-bhn bakeri)
Jem blueberry *optional tak letak pun blh nak ganti dgn blueberry filling pun ok*
Cara penyediaan muffin:
1. Panaskan oven pada suhu 190 - 200 darjah celsius
3/4 cawan butter yang dicairkan
500g tepung blueberry muffin a.k.a premix
(tepung ini blh dibeli di semua kedai menjual bhn-bhn bakeri)
Jem blueberry *optional tak letak pun blh nak ganti dgn blueberry filling pun ok*
Cara penyediaan muffin:
1. Panaskan oven pada suhu 190 - 200 darjah celsius
2. Satukan semua bahan-bahan tadi kecuali tepung dan kacau sebati adunan. Ahkak kacau menggunakan whisk saja. 3. Masukkan tepung premix tadi ke dalam bancuhan tadi dan gaul secara kaup balik. Jangan kacau terlalu lama cukup sekadar sebati.
4. Setelah itu isikan 1/4 adunan ke dalam muffin cup terlebih dahulu dan kemudian isikan jem blueberry dalam cup muffin mcm dibawah ni. Letak jem ditengah-tengah
5. Setelah itu, masukkan tutupkan jem tadi dengan adunan muffin sehingga 3/4 muffin cup. Jgn isi terlalu penuh takut muffin kembang dan melimpah setelah dibakar.
untuk 500g tepung premix saya dapat 9 biji muffin sbb muffin cup saya besar
6. Selesai mengisi, adunan tadi bolehlah dibakar dalam tempoh 30 minit (ikut kesesuaian oven and size muffin cup) atau sehingga masak. Setelah siap boleh dihidang panas dengan secawan nescafe panas..ermmmm terangkat!!!!!
Inilah rupa muffin cara saya walaupun tak naik sekata tp cukup gebu...:)
4. Setelah itu isikan 1/4 adunan ke dalam muffin cup terlebih dahulu dan kemudian isikan jem blueberry dalam cup muffin mcm dibawah ni. Letak jem ditengah-tengah
5. Setelah itu, masukkan tutupkan jem tadi dengan adunan muffin sehingga 3/4 muffin cup. Jgn isi terlalu penuh takut muffin kembang dan melimpah setelah dibakar.
untuk 500g tepung premix saya dapat 9 biji muffin sbb muffin cup saya besar
6. Selesai mengisi, adunan tadi bolehlah dibakar dalam tempoh 30 minit (ikut kesesuaian oven and size muffin cup) atau sehingga masak. Setelah siap boleh dihidang panas dengan secawan nescafe panas..ermmmm terangkat!!!!!
Inilah rupa muffin cara saya walaupun tak naik sekata tp cukup gebu...:)
bile nak buat apam poko dot plaknye? boleh rase....huhuhuhu
ReplyDeletecam yg nih pnh rasa pun...hihihihi
ReplyDelete