Bagaimana hari anda hari ini???seronok, penat dengan kerja harian???walauapapun yang berlaku kehidupan harus diteruskan...yeahhhhh...ayat pembukaan akak yang malatops...sesekali nak berfalsampah apa salahnya..dulu cita-cita nak jd reporter tp BM tak brapa nak distinction...kurang 1 markah je nak dpt A1...hikhik...memlm nih tetiba mengarutkan..bagus sgt la tuh...bukan apa ari nih otak rasa terbeban..walhal cuti utk aidiladha 1 ari je..skali ari nih la mcm-mcm bda berlaku..
Disebabkan itu la ari nih akak tak berjimba di waktu rehat..dah lama rasanyer waktu rehat tak ddk memerap dkt ofis...rasa thn nih baru ari nih tak kuar kot..lbhnya mmg plg dkt akak menjelajah adalah Plaza Masalam...hikhikhik...almaklumlah ada teman selangkah iaitu teman akak si fiza nih..makcik nih pepg sure dia dah roger akak tanya apa plan utk waktu rehat yang panjang..at least we go out for lunch smbl bergosip sebakul dua...hehehe..selalu berdua..kekdg ada tambahan korum iaitu intan n syahmun..tp ari nih disebabkan ada keperluan mendesak iaitu ada laporan kewangan (eng bt keje-keje accountancy...sunggusss buhsan u..)perlu submit b4 2 o'clock akak stay la dkt ofis..mmg tak rehat ari nih akak..kejap2 kang bos intercom...tuh antara penyebab kenapa akak takmo ddk ofis..ada je bda nak suh bt nak tanya..mcm kaunter pertanyaan dah...
So disebabkan kebosanan ini la akak suka ddk dapur...berkarya di dapur..try something new recipe..kalu jd tuh best tp kalu tak jd tuh geram jgk..tp try lagik smpi jd...hehehe..so ari nih akak nak share resipi yang akak buat smlm...actually bt dkt rmh mak mentua..tapau skit bawa blk utk mkn mlm kami sekeluarga...ok..let's check it out...
Cucur Ikan Bilis
Resipi:
4 cawan tepung gandum
2 cawan air panas (air panas yang baru lepas mendidih)
1 labu bawang merah
1 sudu kecil garam
1 sudu kecil kunyit
segenggam ikan bilis
air sejuk secukupnya
minyak utk menggoreng
Cara-cara:
1. Satukan tepung, garam dan kunyit.
2. Masukkan air panas dlm 1. Kacau cepat utk mengelakkan air panas mengentalkan sebahagian
tepung tersebut. Kacau sebati dan masukkan air sejuk secukupnya. Jangan terlalu cair. Nak tau
adunan dah ok try gunakan tangan dah buat gumpalan kecil. Kalu kental makna ok la tuh...
3. Setelah itu masukkan ikan bilis dan bawang. Kacau rata dan gorengkan dengan minyak panas.
Goreng hingga cucur kekuningan dan angkat serta toskan.
**tak rugi try cucur nih..npk simple tp sangat lembut..beza kita bancuh cucur dgn air sejuk
biasa...selalu akak bt cucur guna nasi utk kasi lembut tp kelembutan cucur nasi sangat berbeza
dgn cucur yang dibancuhkan dgn air panas..sebab dah sejuk pun dia maintain lembut ko...Kari Daging Kerisik
Resipi:
1 kg daging
5 ulas bawang merah* - dikisar
4 ulas bawang putih* - dikisar
1 inci halia* - dikisar
4 sudu cili kisar
5 cawan santan pekat
3 sudu rempah kari daging - dibancuh dgn air
2 tangkai daun kari
1 batang serai - dititik
1 inci kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 sudu kerisik
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa
air asam jawa
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bunga lawang dan kayu manis. Masukkan
bahan-bahan kisar, serai yang dititik. Tumiskan hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau
goreng.
2. Setelah cili garing masukkan bancuhan rempah kari dan gaulkan seketika. Masukkan daging dan
biarkan daging keluarkan air dan kecut seketika.
3. Masukkan santan setelah daging mengecut dan lembut. Saya gunakan santan pekat saja sebab
daging telah mengeluarkan air yang banyak dan sekaligus mengurangkan kepekatan santan itu.
4. Biarkan santan mendidih dan pekat sedikit dan masukkan kerisik. Rasakan dgn garam, gula dan
asam setelah daging lembut. Jangan masukkan garam dan asam terlalu awal sebelum daging
lembut sebab kedua-dua bda ini akan menyebabkan daging lambat lembut. Agak-agak dah rasa
ikut tekak memasing padamkan api dan angkat.
**Kari daging kerisik nih sedap kalu makan dgn cucur ikan bilis di atas or roti jala..mmg
nyum..nyum..mak mentua lalu pun mak tak perasan...hehehe
p/s: keje akak nih makan je kan...mana la badan nak slim..hehehe..takpe next time akak diet k...
No comments:
Post a Comment